LOKALE ADVIESCOMMISSIE

De budgetmeter gas of elektriciteit is een gewone meter, waarmee de klant elektriciteit of gas kan ontvangen van de netbeheerder. De budgetmeter werkt echter enkel indien hij opgeladen is met een kaart. Deze kaart ziet er uit als een bankkaart en kan opgeladen worden in de oplaadterminal van het OCMW. De klant kan een bepaald bedrag op deze kaart laten plaatsen, en heeft- zolang dit bedrag niet is opgebruikt- volle elektriciteits-/gascapaciteit.
Het opgeladen bedrag elektriciteit is opgebruikt:
Wanneer het bedrag is opgebruikt, valt de levering automatisch terug op 10 Ampère. De klant moet zijn kaart dan weer herladen aan de oplaadterminal. Het opgeladen bedrag gas is opgebruikt:
Wanneer het bedrag is opgebruikt, heeft de klant nog € 70 noodkrediet. Het is echter aangewezen op te laden alvorens het noodkrediet te gebruiken, zo vermijdt de klant een herstart van de budgetmeter gas.
Bijkomende voorwaarde:
Huishoudelijke klanten die door hun commerciële energieleveranciers worden opgezegd (en geen andere leverancier vinden) komen bij hun distributienetbeheerder terecht, die dan als sociale leverancier optreedt. Dit om te voorkomen dat de klant plots zonder energie valt. In Pittem zijn de sociale leveranciers voor gas en electriciteit Eandis. Indien de klant de facturen van zijn netbeheerder niet correct betaalt en in gebreke wordt gesteld, zal de netbeheerder een budgetmeter plaatsen. Op die manier wordt ervoor gezorgd dat de klant verder energie kan verbruiken en wordt vermeden dat er een nieuwe schuld ontstaat.
Kosten
De klant betaalt enkel het bedrag van de oplading:
- gas: met overschrijving via de post of met bancontact
- elektriciteit: met overschrijving via de post of met bancontact
De dienstverlening vanuit het OCMW is gratis.